Ryhmärakennuttajat

Keille ryhmärakennuttaminen sopii?

Perjantai 22.4.2016 klo 13:55 - Salla Korpela


Asunnon hankkiminen ryhmärakennuttamalla on selvästi eri asia kuin tavallinen asuntokauppa. Siksi kannattaa hetkeksi pysähtyä pohtimaan mitä haluaa ja mihin on valmis.

Kokemuksen mukaan ryhmärakennuttaminen sopii asunnon hankkimisen tavaksi sellaisille, joilla on:

Aikaa

Ryhmärakennuttamishankkeisiin on sitouduttava mukaan yleensä hyvän aikaa ennen kuin rakentaminen alkaa. Asuntoa voi päätöksentekohetkestä muuttoon joutua siis odottamaan parikin vuotta.

Rahaa

Toistaiseksi miltei kaikki  Suomessa toeutetut ryhmärakennuttamishankkeet ovat olleet omistusasuntopohjaisia (muutamaa asumisoikeushanketta lukuun ottamatta), ja tulevat osakkaat ovat joutuneet rahoittamaan huomattavan osan rakennusaikaisista kustannuksista omasta pussistaan. Nyt tosin tunnelin päässä pilkottaa pieni valon häivähdys, ja ilmeisesti pankkien lainahanat ovat avautumaisillaan myös rakennusaikaisten yhtiölainojen muodossa.

Istumalihaksia

Ryhmärakennuttamishankkeissa päätöksiä tehdään ryhmässä, eikä siihen oikein ole muuta keinoa kuin kokoukset. Niitä on siis jaksettava.

Yhteistyöhalua ja -kykyä sekä joustavuutta

Kun hankkii kodin ryhmärakennuttamalla toteutettavasta talosta, on tavallista asuntohanketta paljon suuremmat mahdollisuudet vaikuttaa oman asuntonsa muotoutumiseen. Toisaalta varsinkin kerrostalokohteissa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja suurin osa ratkaisuista on tehtävä yhdessä. Niinpä hyvä lähtöasenne on sellainen, että omien tavoitteiden osalta löytyy joustonvaraa, mutta siitä, mitä on yhteisesti päätetty, pidetään lujasti kiinni.

Riskinottokykyä

Ryhmärakennuttamishankkeessa ryhmä on maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittama rakennushankkeeseen ryhtyvä ja siten viime kädessä vastuussa kaikesta. Tämä kannattaa ymmärtää. Monissa, varsinkin asukaslähtöisissä hankkeissa myös hintariski jää kokonaan ryhmän kannettavaksi - toisin sanoen asunnon lopullinen hinta selviää vasta, kun talo on viimeistä silausta myöten valmis.

Kuulostaako kiinnostavalta prosessilta vaiko liian vaativalta ja työläältä hankkeelta? 

Avainsanat: ryhmärakennuttaminen, asuntotuotanto


Kommentit

18.3.2017 16:45  Vanne, Varpu-Liisa

Hei!
Olen jo hyvin pitkään miettinyt yhteisöllistä asumista, joihin ryhmärakentaminenkin jotenkin muotoutuu. Ainoa, mikä omalla kohdallani on ollut esteenä, on tietysti raha.
Kauniin omakotitalomme myin Lohjalla hyvään hintaan, mutta kun siitä meni puolet pois 3 lapselle, ja maksoin verot, eipä voinut kuin hakea joko uutta kotia tai uutta miestä, koska leskeydyin. Myös uusi mies kuoli, tosin rahattomana ja luonani asustaen. Siis, nyt taas tämä sama juttu on edessäni. Missä asustaisin. Olen ehkä liian seurallinen, kun tämä omistusasuntoni keskellä Turun kaupunkia ei täytä sosiaalisia odotuksiani. Ihmiskontaktit ovat liian vähäisiä. Koira rajoittaa menojani melkoisesti. Mieheni kanssa hoidimme omat vanhempamme loppuun asti, mutta nykynuorilta ei tämmöistä voi pyytää, se ei ole heidän maailmaansa sopivaa.

Niin, nyt sitten varsinaiseen asiaan:
onko mahdollista päästä tämmöisiin ryhmärakentamiskohteisiin, jos olisi vuokralla. Tämän Turun asuntoni myyminen ei ole järkevää. En tiedä, minkälainen asuntojen hinta Helsingin suunnassa on? Saisinko jotain valistusta tähän? Olisin valmis olemaan ainakin jäsen, jos se muuttaisi jotenkin mahdollisuuksia päästä ryhmäasumiseen.
Myös kokoontumiset, mikäli niitä on, niihin haluaisin osallistua.
Työni olen tehnyt laitoksissa, joten yhteistyökykyinen olen, vaikka alankin olla jo raihnainen, Jokunen oma idea minulla olisi rakentamisenkin suhteen, vaikka hyvin pieniä parannuksia kaikille ikä-ihmisille.

Onkohan ryhmärakennusaikeita Espoon puolelle? Se olisi vielä parempi asuinpaikka, koska tein Espoon kaupungin sos.toimessa elämäntyötäni.

Jos joku ehtii vastata, olisin kiitollinen.

20.3.2017 14:03  Salla Korpela

Hei,Espoossa ei tietääkseni vielä ole hankkeita, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa. Helsingissä ryra-hankkeet ovat pääasiassa omistuspohjaisia, keskimääräinen neliöhinta karkeasti 4500-5000 euroa. Vuokra-asuntoja ei juurikaan kohteissa ole, jokunen yksittäinen saattaa olla. Kalasatamassa on viritteillä Suomen omakoti ry:n asumisoikeushanke.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini